Fakta / Tømmermænd

Tømmermænd

Hvad er tømmermænd? 

Tømmermænd er den samlede betegnelse for de forskellige ubehagelige symptomer, som kan indtræde efter overdreven alkoholindtagelse. De enkelte symptomer består af hoved- og mavepine, tørst, mathed, humørpåvirkninger, diaré, svimmelhed, kvalme, hjertebanken, koncentrationsbesvær og træthed - symptomer, som minder om forgiftningsreaktioner i almindelighed. 

Tømmermænd kan bestå af et enkelt eller en blanding af flere af disse symptomer og forekommer i alle sværhedsgrader - fra mildt ubehag til stærkt ildebefindende. Kvinder oplever dobbelt så ofte at få tømmermænd som mænd, også selv om de generelt drikker noget mindre. Kvinder synes således at være mere følsomme overfor alkohol end mænd.

Hvorfor får man tømmermænd? 
Alkohol (ethanol) har en række virkninger i kroppen, som hver især er forbundet med de forskellige symptomer på tømmermænd.

Dehydrering
Alkohol virker vanddrivende, fordi alkohol hæmmer udskillelsen af antidiuretisk hormon fra hypofysen.

Irritation af mavesækken
Alkohol virker lokal-irritende på mavesækken og bevirker, at indtaget mad opholder sig længere tid i mavesækken end normalt, især efter indtagelse af stærk spiritus. Alkohol øger også produktionen af mavesyre og galde.

Nedbrydningsprodukter fra alkohol
Under nedbrydningen af alkohol dannes der acetaldehyd, som er et giftigt, stof og som medfører ubehagelige symptomer så som hjertebanken, kvalme og hovedpine. 

Nedbrydningsprodukter fra andre stoffer
De fleste drikkevarer indeholder andre stoffer end selve alkoholen, som kroppen skal nedbryde og udskille. Disse stoffer er med til at give de alkoholiske drikke deres smag. Kroppen kan reagere på disse stoffer med hovedpine, kvalme og opkastninger, som ved enhver anden forgiftning.

Søvnforstyrrelser
Alkohol virker umiddelbart beroligende og afslappende, og det kan være lettere at falde i søvn, når man har drukket alkohol. Imidlertid er alkoholinduceret søvn ofte af kortere varighed og af ringere kvalitet, end når man ikke har drukket. 

Tobaksrøg
Mange ryger i forbindelse med alkoholindtag eller opholder sig i tilrøgede lokaler. Man får dermed kulbrinter og andre giftige stoffer ind med cigaretrøgen som i sig selv kan give tømmermændssymptomer eller medvirke til at forstærke tømmermændene fra alkoholen.


Hvad kan man gøre for at forebygge tømmermænd? 

Drik vand
Først og fremmeste kan man forsøge at modvirke den vanddrivende effekt af alkohol ved at indtage masser af vand. En tommelfingerregel er 1 glas vand per genstand alkohol.

Drik med måde
Der er ingen beviser for, at dét i sig selv at blande forskellige alkoholiske drikke øger risikoen for tømmermænd. Det er nok snarere sådan, at man på aftener, hvor man drikker mange forskellige slags alt i alt indtager mere alkohol end aftener, hvor man for eksempel kun drikker øl. 

Undgå røg
For at reducere indflydelsen af giftige stoffer fra cigaretrøg kan man undgå at ryge eller at opholde sig for længe i tilrøgede lokaler. Mange har glæde af at spise noget mad, drikke en masse væske og evt. indtage en eller to smertestillende piller før sengetid. 

Drik sammen med mad
Helt ny forskning viser, at personer som indtager størstedelen af den alkohol, de drikker, sammen med mad, sjældnere har tømmermænd end personer, som drikker alkohol uden mad. Derfor kan det være en idé at undgå at drikke for meget uden for måltiderne, hvis man er meget tilbøjelig til at få tømmermænd.

I håndkøb sælges diverse medikamenter (for eksempel piller med udtræk af kaktusplanten), som producenter påstår skulle kunne forebygge tømmermænd, hvis man indtager præparatet sideløbende med alkoholen. Virkningen er dog tvivlsom, og en oversigtsartikel fra det internationalt anerkendte tidsskrift British Medical Journal konkluderer, at der på nuværende tidspunkt ikke findes overbevisende evidens for effekten af nogen af disse medikamenter. Desuden er de forskellige præparater ikke testet for eventuelle bivirkninger.

Hvad kan man gøre for kurere tømmermænd?
Der findes desværre ingen mirakelkur, man kan ty til, når tømmermændene først er opstået. Symptombehandling er det mest effektive, det vil sige smertestillende piller mod hovedpine, søvn eller kaffe og cola mod træt- og mathed og så videre. Hvis intet virker, kan man trøste sig med, at selv de værste tømmermænd oftest er overstået i løbet af en dags tid.
 
Kilde: Netdorkot.dk
ALCOTECK.DK | CVR: 29944563 | VALMUEVEJ 45, 7500 HOLSTEBRO - DENMARK | Tlf.: +45 53559801 | chc@AlcoTech.dk